Klinkers Kaas Kaart € 17,50
8 heerlijke Nederlandse en Belgische kazen van grote klasse !
- Buchette Wolverlei
- Rauwe van Steenberg
- Landloperke
- Kobunder Rinse Geit
- Texels Oud
- De Rooie van Heileuver
- Madelief Le Clochard
- Colosso
Buchette Wolverlei
geitenmelk – 100% biologisch – gepasteuriseerd – Achterberg / Utrecht
Kaas in de vorm van een cilinder. De kaas wordt gemaakt van biologische gepasteuriseerde geitenmelk bij kaasmakerij Wolverlei in Achterberg. De melk die Clara daar verkaast komt van de biologische geitenhouderij ’t Ketelbos in Groesbeek. Stevige textuur en een donzige witschimmelkorst die zorgt voor een aangename nootachtige smaak. De witschimmel zorgt voor een smeuïge rand onder de korst wanneer deze wat verder gerijpt is.
Rauwe van Steenberg
rauwe koemelk – aromatisch – gewurztraminer – Land van Herve / Luik (B)
Heerlijke kaas uit het Land van Herve. Een Nederlands/Belgische kaas gemaakt van rauwe koemelk gemaakt door Madeleine van kaasmakerij Le vieux Moulin. De kaas wordt extra gewassen met een “grappa” van gewurztraminer die gemaakt wordt in Epen, Zuid Limburg. Het geeft de kaas een aromatische en zoete toets.
Landloperke
rauwe koemelk – half-harde kaas – Merksplas / Antwerpen (B)
Op Smaakhoeve De Lochtenberg in het Kempense Merksplas, België, worden rauwmelkse kazen gemaakt volgens eeuwenoude traditie. Op deze melkveehouderij lopen een 50-tal koeien op weilanden die verrijkt zijn met inheemse kruiden die zorgen voor een unieke smaak van de melk, en dus ook van de kaas. Bij deze kaasmakerij gaat het niet om de kilo’s, maar wel om de smaak. Ze houden alles bewust kleinschalig. De melk gaat nog op lichaamstemperatuur van de koeien in de kaastobbe. Landloperke is een half-harde kaas gemaakt met plantaardig stremsel met gewassen korst. Om hem in de juiste vorm te houden wordt de kaas ingepakt in kanten “lingerie”.
Kobunder Rinse Geit
geitenmelk – gepasteuriseerd – biologisch – appelstroop – Lippenhuizen / Friesland
Een initiatief van Martin Schyns, tevens bioloog en imker, zijn de kazen van Kobunder uit Lippenhuizen. Alle kazen zijn biologisch en van gepasteuriseerde melk en gemaakt met melk vertrouwde biologische melkveehouders uit de regio. “Kobunder rinse geit” heeft een natuurkorst. De natuurkorst ontstaat door het 3x insmeren met een karamel van rinse appelstroop. De korsten kunnen altijd meegegeten worden want ze zijn puur natuur maar bij oudere kazen vinden wij het zelf niet meer zo lekker omdat ze dan wat droog en bitter worden. Deze variant is gemaakt van geitenmelk en is een klein jaartje oud.
Texels Oud
schapenmelk – gerijpt – zilt & zoet – Texel
Een jaar gerijpte schapenkaas van het Waddeneiland Texel. Door de stevige zilte zeewind die vaak over het eiland waait staat het gras steviger in de grond en is het zilter. Koeien krijgen dit gras moeilijk afgegraasd dus die zijn er niet zoveel op het eiland. Schapen kunnen dit beter en die zijn dus volop aanwezig. De melk die deze schapen produceren is al licht gezouten. Bij kaasmakerij Wezenspyk weten ze hoe ze mooie kaas hier van kunnen maken. Licht zoet en nootachtig.
De Rooie van Heileuver
koemelk – type “Gouda” – roodflora – Dalmsholte / Overijssel
Deze kaas wordt gemaakt op kaasmakerij De Heileuver in Dalmsholte iets ten oosten van Zwolle. In de basis is de kaas gemaakt als een goudse kaas in vormen van 10 kilo. In plaats van de kaas te coaten krijgt deze kaas een behandeling met pekelwater een roodflora. Hierdoor krijgt de kaas een eetbare oranje/rode korst en rijpt hij net wat anders. De kaas rijpt in een bunker in Stegeren. Ze heeft wel al wat rijpingskristal ondanks dat de kaas een maand of 8 oud is. Het mondgevoel is nog heel romig en in de smaak duidelijk tonen van hazelnoot en paddenstoel.
Madelief Le Clochard
koemelk – type “Camembert” – zachte structuur – Ransdorp / Noord Holland
Vernoemd naar de 2 koeien die de melk geven voor deze bijzonder smakelijke kaas. Op boerderij De Dikhoeve in Ransdorp, bekend van hun schapenkazen, staan ook 2 blaarkopkoeien. Laura de kaasmaakster op de boerderij is met de melk van deze twee koeien aan de slag gegaan. En hoe! Een heerlijk, lopende type camembert. Goed gezouten. Veel smaak en zeer zachte structuur.
Colosso
buffelmelk – blauwader – Lopikerkapel / Utrecht
De Colosso (Kolosso: Groots) is een stoere, grote kaas. De verweerde korst is licht oranjebruin van kleur met een witgrijs waas van schimmel. De geur doet sterk denken aan de stal, hooi en verse kruiden. De zuivel is ivoorkleurig met fijn verdeelde blauwe aders, en heeft een bijzonder smeuïge textuur. De smaak is geraffineerd en complex. Eerst volle en romige slagroom en zoete fondant. Een smaak die zich met een film door de hele mond verspreidt. Over deze film rolt vervolgens een intense en lange smaak van het pikante, zilte, houtige en kruidige van de blauwflora. Met tonen van drop, laurier, hooi en donkere chocola.