Skip to main content

19/20 maart

 

Buchette Wolverlei

Kaas in de vorm van een cilinder. De kaas wordt gemaakt van biologische gepasteuriseerde geitenmelk bij kaasmakerij Wolverlei in Achterberg. De melk die Clara daar “verkaast” komt van de biologische geitenhouderij ’t Ketelbos in Groesbeek. Stevige textuur en een donzige witschimmel korst die zorgt voor een aangename nootachtige smaak. De witschimmel zorgt voor een smeuïge rand onder de korst wanneer deze wat verder gerijpt is.

 

Brillat Savarin

Deze triple crème kaas  is gemaakt van rauwe koemelk. Tijdens de bereiding worden room en crème fraîche toegevoegd zodat het een triple crème kaas wordt. Het vetgehalte ligt boven de 70%. De witschimmel-korst heeft hints van paddenstoel. Deze kaas is vernoemd naar de Franse rechter en schrijver Jean Anthelme Brillat-Savarin. Een van zijn uitspraken was:“Een maaltijd zonder wat kaas is als een prachtige vrouw met maar 1 oog” Om de beste man te eren werd er een kaas naar hem vernoemd. De triple crème kaas smelt op de tong terwijl de donzige witschimmel korst tonen van paddenstoel en truffel geven.

 

Taleggio DOP

Een gekende Italiaanse kaas met een hele rijke en lange geschiedenis. De naam dankt dat kaas aan het Bergdal Val Taleggio in de regio Lombardije, iets ten Noorden van de stad Bergamo. Tegenwoordig wordt de kaas op zeer grote schaal en ook in fabrieken gemaakt maar vroeger werd dit enkel in de Val Taleggio gemaakt van de melkoverschotten die er toen waren. Een goede Taleggio heeft iets dunnere oranje/rode korst  waar een licht grijzige schimmel op kan groeien. Deze Taleggio wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, lopend onder de korst en iets stevig en rul naar het midden toe.

 

Boeren Goudse Oplegkaas 3 jaar

Om aan deze kaas te geraken hebben we moeten roeien. De kaasmakerij ligt namelijk op een eiland in de Kagerplassen.Marije van der Poel maakt de kazen op Hoeve Waterrijk op ambachtelijke manier zoals nog maar 2 mensen dit doen. De echte Boeren Goudse Opleg kaas wordt enkel gemaakt tussen april en september. De koeien moeten dag en nacht buiten staan, 2 keer per dag gemolken worden en de melk wordt rauw verwerkt. Nadat de melk is gestremd gaat de wrongel in linnen doek en wordt hij geperst in authentieke houten vaten. Deze kaas is bijna 3 jaar oud een is nog mooi “smedig”. Hollandse kaas zoals Hollandse kaas bedoeld is.  

 

Malghesino allo Zafferano

Een Italiaanse zachte blauw geaderde kaas. De gele kleur verkrijgt deze kaas door toevoeging van saffraan aan de melk. Dit ga je uiteraard ook terug proeven, De kaas wordt gemaakt van gepasteuriseerde koemelk door kaasmakerij Angelo Croce in Casalpusterlengo, een uurtje ten zuiden van Milaan.